середу, 25 березня 2020 р.

Книготерапія: цікаві факти про сон



    По всьому світу щодня відзначається багато незвичайних свят.  В основному вони придумані людьми, які намагаються поглянути на життя з нестандартної точки зору, привнести більше свіжості і натхнення в повсякденну рутину або просто повеселитися.
   
А ви знали що є таке свято - Міжнародний день сну? Якщо - ні, тоді читайте далі і поділіться з друзями. Якщо ти відома соня і лежень,то тобі корисно буде дізнатись, що ти далеко не самотня в своєму дозвіллєвому проведенні часу. Щороку це незвичне для нас свято людство відзначає у різні дати - напередодні дня весняного рівнодення, у третю п'ятницю березня. Це своєрідне "свято" було запроваджене у 2008 році у рамках проекту Всесвітньої організації охорони здоров'я. До речі, сон настільки важливий, що свят у нього декілька. Приміром, 27 липня відзначається День соні у Фінляндії, а 7 грудня неофіційно відзначається День любителів поспати. А ще є День сну в громадських місцях - 28 лютого. Його ще називають День сну у публічних місцях — він теж неофіційний.

У Міжнародний або Всесвітній день сну лікарі та експерти вкотре нагадують людям про важливість сну та дають поради для боротьби із безсонням або недосипанням.
       

      Працівники бібліотеки філії №11 Луцької міської ЦБС пропонують читачам  зайнятись книготерапією. Книги необов'язково мають бути інструкцією з самовдосконалення. Хороша література справляє на нас потужний вплив і значна кількість досліджень останнім часом свідчать, що читання книжок дуже допомагає у щоденній боротьбі з життєвими труднощами. Отже, замість психотерапії, пропонуємо - книготерапію, а для дітей - казкотерапію.





 




  Як правильно спати, щоб прекрасно почуватися? Пропонуємо вам 10 порад, які допоможуть зробити ваш сон міцним і здоровим. 

                        Топ-10 порад для здорового сну
Не їжте перед сном!
Остання трапеза повинна закінчитися за 2 години до сну. Саме стільки часу потрібно, щоб їжа переварилася в нашому шлунку. Щоб робота органів травлення була нормальною, необхідно, щоб мозок був у активному стані. Пізня вечеря може стати причиною застою їжі, відкладення шлаків і холестерину.
Дотримуйтесь режиму!
Для нормальної роботи нашому організму потрібно 7-8 годин сну на добу. Найкраще лягати спати о 23-й годині та прокидатися о 7-й ранку. Якщо це необхідно, можна лягати спати і пізніше. Головне - спати з 2 до 4 години ночі. У цей час ми переживаємо глибокий сон і набираємося сил.
Вибирайте правильний матрац
Найкраще, якщо це буде ортопедичний матрац. Надто м'яке ліжко заважає хорошому сну. На ортопедичному матраці середньої жорсткості ви зможете спати в правильному положенні. І точно не прокинетеся вранці розбитими та з головним болем.
Зверніть увагу на подушку
Вона повинна бути невеликою та плоскою. Великі та м'які подушки викликають хронічні захворювання хребта. Такі подушки можуть стати причиною неправильного кровообігу в тканинах мозку. Ось чому ми швидко втомлюємося та буваємо неуважними.
У якій позі краще спати?
Спати треба на спині або на правому боці. Тоді всі органи будуть у правильному положенні. Перевертатися на лівий бік небажано - це дає навантаження на серце. Спати на животі дуже небезпечно: ви здавлюєте грудну клітку, порушуєте правильний режим дихання та серцевий ритм.
Температура в спальні
Щовечора перед сном треба провітрювати спальню. Свіже повітря допоможе вам швидше заснути. Під час сну мозок збагачується киснем, тому вранці ви прокинетеся з ясною головою.
Сон повинен бути тривалим
Дуже шкідливо вставати вночі, перериваючи свій сон. Постарайтеся трохи менше пити на ніч, щоб не бігати в туалет.
Купуйте правильний будильник
Будити від сну слід поступово. Різкі підйоми під голосний будильник можуть стати причиною дратівливості. Тому вибирайте будильник із наростаючим сигналом, щоб звук поступово ставав гучнішим.
Розслабляйтеся перед сном
 Щоб спати міцно, перед сном розслабляйтеся та налаштовуйтеся на відпочинок. Використовуйте для цього теплу ванну, масаж, прогулянку перед сном або йогу.
Поради з фен-шуй
Згідно з цим стародавнім вченням спати краще головою на північ, навпроти ліжка не можна вішати дзеркало, а в головах - книжкові полиці.

















Немає коментарів:

Дописати коментар