неділю, 18 березня 2018 р.

Птахів викликаєм із теплого краю

Напередодні весняного рівнодення у Волинському обласному еколого - натуралістичному центрі відбувся орнітологічний захід "Птахів викликаєм із теплого краю". Птахи завжди були улюбленцями наших предків. З настанням весни,коли день перемагав ніч, починали співати веснянки, закликати весну та зустрічати з вирію птахів. В народному календарі було свято,що присвячене птахам - це Жайворонки або Сороки, яке пізніше  увійшло в церковний календар під назвою "Сорок святих". Про це у своїй  презентації "Перші провісники весни - жайворонки" розповіла присутнім на заході працівник  бібліотеки- філії №11 КЗ "Луцька міська ЦБС" Сушко Вікторія Сергіївна.
Жайворонками або ще  гусячими лапками називають обрядові коржики у вигляді пташок. Їх пекли дітям,які бігали з тим печивом по селу та підкидали в гору, імітуючи пташиний політ та вигукуючи весняні заклики до птахів:
                              Пташок викликаю з теплого краю,
                              Летіть, соловейки,на нашу земельку,
                              Спішіть, ластівоньки, пасти корівоньки!
                              Вилинь, вилинь, гоголю! Винеси літо з собою!
                              Винеси літо, літечко, зеленеє житечко,
                              Хрещатий барвіночок,запашний васильочок!
     Діти вірили,що після таких закликів птахи та весна не забаряться. А щоб їм не було сутужно, залишали крихти своїх коржиків,а іноді і цілих "жайворонків" підвішували на гілках дерев,щоб почастувати пернатих друзів, які повертаються додому.
     Свято Жайворонка допомає нам впоратися із зимовою нудьгою, і якщо вірити в хороше, то воно обов'язково станеться. На цьому святі присутні просто допомагали Весні швидше до нас дістатися - з допомогою віри, добрих традицій і чудового, теплого настрою.

Немає коментарів:

Дописати коментар