четвер, 17 травня 2018 р.

Родинний оберіг


         З сивої давнини прийшов до нас звичай прикрашати оселі оберегами. Найчастіше їх виготовляють з природних матеріалів, що символізують для людини здоров'я, затишок в родині, любов та щастя. Оберегів в українського народу існувало й існує дуже багато.
          Саме про обереги, наші прадавні і сучасні символи-захисники, йшла мова під час бібліоміксу «Родинний оберіг», який відбувся сьогодні у читальному  залі бібліотеки – філії №11 Луцької міської ЦБС.

               Учасники заходу більше дізналися про те, що таке оберіг та в чому його сила. Почули цікаві розповіді про українську вишиванку, намисто, віночок, рушник, ляльку-мотанку.  Вишиванка – символ здоров’я, краси, щасливої долі, родової пам’яті. Оберіг від всякої хвороби і напасті. А ще є така приказка «Хто народився в сорочці – весь вік щасливим буде».


       Один з найбільш відомих талісманів на удачу —  це підкова. Оберіг «Підкова з крупами», який виготовляли  сьогодні учні    5-В класу ЗОШ №11 на майстер класі,  принесе їм щастя, захистить і поліпшить настрій.




         Обереги допомагають повірити в себе, в те, що все буде добре. Не випадково в народі існує повір'я, що часник, перець, вироби з солоного тіста відганяють від хати біду та нещастя. Біла льняна сорочка є символом єдності в родині. Колоски жита та вівса — обереги краси. Мак охороняє нас від різних наврочень. Горох, гречка, квасоля символізують гарний врожай, тобто добробут, горіх — міцне здоров'я.


Ось такі у нас вийшли обереги.



    
                Вітаємо всіх з чудовим святом  - Днем вишиванки!



Немає коментарів:

Дописати коментар