пʼятницю, 8 листопада 2019 р.

Мовні перлини для кожної дитини



      Скоромовка – це витвір народної мудрості. Турбуючись про діток, народна педагогіка створила на кожний звук, який опановує маля, відповідну скоромовку. Вибір скоромовок в українській мові величезний. Скоромовка для дитини – це весела та віртуозна гра у швидке повторення жартівливих віршів та фраз, які складно вимовити без належної практики.  У цьому переконались учні 1-А класу ЗОШ №11, які сьогодні завітали до нас у бібліотеку. 


  До Дня української писемності та мови в бібліотеці – філії №11 Луцької міської ЦБС проходив конкурс скоромовок «Мовні перлини для кожної дитини». Діти  на заході вчились вимовляти кумедні, щирі та смішні  скоромовки. Краса скоромовки полягає в тому, що з першого разу її взагалі важко промовити і всі, хто прагнуть швиденько розповісти скоромовку, часто потрапляють у смішне становище, «спотикаючись» чи перекручуючи слова. З  ними легко зламати язика, але так  чудово провести  вільний час із друзями. А ще діти залюбки подивились відео  "Легенда про мову".

Всі діти на згадку про наше свято отримали в подарунок дитячу українську книжку, яку можна прочитати і розмалювати.


А ви знаєте, що існує найдовша скоромовка  в світі українською мовою - 688 слів! Вона увібрала у себе понад 70 українських скоромовок. Автор і виконавиця Анастасія Смєхова. На You Tube є декілька роликів, які демонструють цю довгу скоромовку. Чи вірите ви, що її можна вимовити? І не просто прочитати, а проговорити чітко, швидко і без зупинок! Радимо і вам спробувати!
Всіх вітаємо з прийдешнім святом - Днем української писемності та мови.


Немає коментарів:

Дописати коментар