четвер, 2 квітня 2020 р.

Чарівний світ дитинства



                     2 квітня – Міжнародний день дитячої книги.


     
  Чим вона така особлива ця дитяча книга, щоб для неї окремий день виділяти,та ще й міжнародний? Та тому, що саме з неї, маленької, яскравої, дитячої книжечки розпочинається мандрівка у світ слова, пригод та фантастики. Дитячі книги вбирають у себе все цікаве, що трапляється на світі. Їх нескінченне строкате різноманіття тішить все нові й нові покоління дітвори.
      Працівники бібліотеки - філії №11 Луцької міської ЦБС пропонують  читачам   інформину "Чарівний світ дитинства".     Нам важко уявити світ, в якому немає книги. Перша казочка, яку прочитали вам ваші рідні, абетка, яку ви самостійно взяли в руки, буквар, а згодом читанка та підручники - це теж дитячі книги. А є  особливі книги, які розповідають про пригоди дітей і дарують маленьким читачам не лише захопливі історії, а й мішок мудрості на додачу. Рік за роком найкращі письменники світу поповнюють книжкову скарбничку творами для дітей, збагачуючи світ дитинства веселковими барвами.
       Ми сьогодні хочемо привітати у Міжнародний день дитячої книги всіх хто пише, видає і читає дитячу літературу. Від щирого серця зичимо вам на довгі літа залишатись у чудодійному світі дитинства. Адже доти ми діти, доки віримо у диво, не втрачаючи здатності плекати казку власноруч.

 
"Снігова королева","Принцеса на горошині", "Гидке каченя" - улюблені казки дітей усього світу. В історії літератури мало знайдеться письменників, які би заслуговували на звання: "Великий казкар"," Добрий чарівник","Король казок". У казках Андерсена добро і любов завжди перемагають. Письменник у своїх творах  веде нас по своїй казковій країні й спонукає думати і співпереживати. 2 квітня  світ відзначає 215 років від дня народження великого казкаря.



         У наш складний і бурхливий час, коли стрімко зростає потік інформації, що його дістає дитина з усіх джерел, твори дитячих письменників проходять випробування на подальше життя. 
               Відома  українська письменниця Наталя Забіла писала для дітей і про дітей. Великою популярністю у юних читачів користуються збірки: “Під ясним сонцем”, “Веселим малюкам”,”У широкий світ”,”Оповідання, казки, повісті”,” Стояла собі хатка”. Однією з найкращих книжок Наталії Забіли є цикл віршованих оповідань ” Ясоччина книжка”. 
    

       Казки Ганна Чубач почала складати для молодших сестер. Сама поетеса говорить, що її казки не придумані, а життєві. 1983 року видавництво «Веселка» видало її першу дитячу книжку «Йшла синичка до кринички». Пізніше вийшла книжка «Веселі чомучки», а ще Ганна Чубач написала 11 абеток для дітей.


 Якщо зараз у житті найбільше бракує безтурботності, сонця і сміху то тоді читайте книжки україського письменника Всеволода Нестайка. Його книги вчать дітей сприймати світ як веселу авантюру. Головне - не забувати йти по життю з посмішкою і вчасно підставляти дружнє плече.



 Серед видатних книжок волинського письменника Йосипа Струцюка є книги для дітей. Це - “ Я не шевчик і не кравчик”,”Гомін Турового урочища”,” Романко і трубач”, “Помста козацька” та багато інших. На особливу увагу заслуговує поема — казка “Славен витязь Кожум’яка”. Не менш цікавою є дитяча повість Йосипа Струцюка “ Чорногузка, або Пригоди за всілякої погоди”. Особливістю цієї книги є те, що дивовижні пригоди чекають героїв повісті неподалік стін Луцького замку.



     



  
Книги Надії Гуменюк " Зустріч на Босому Мосту, " Літо з амазонками"," Манюня і Марципан" дуже веселі, з інтригами, гумором та загадками. Тут діти вчаться чинити опір кривдникам, бути собою і просто радіти  життю. Ви не пожалкуєте, якщо їх прочитаєте.




 




Пропонуємо  прочитати найкращі твори української дитячої літератури:
  • Наталя Забіла – «Ясоччина книжка», «Про малят і про звірят»;
  • Марія Познанська – «Про чудо-ліс, що на полі зріс», «Любій малечі про цікаві речі»;
  • Микола Трублаїні – «Крила рожевої чайки», «Лахтак», «Шхуна «Колумб», «Про дівчинку Наталочку та сріблясту рибку»;
  • Анатолій Костецький – «Мінімакс – кишеньковий дракон, або День без батьків»;
  • Оксана Іваненко – «Лісові казки»;
  • Олександр Дерманський – «Володар макуци, або Пригоди вужа Ониська», «Король буків, або Таємниця Смарагдової Книги»;
  • Марина та Сергій Дяченки – «Пригоди Марійки Михайлової», «Габріель і сталевий лісоруб»;
  • Леся Вороніна – «Таємне товариство боягузів»;
  • Ніна Воскресенська  – «Легенда про Бовдура Великого», «Дивовижні пригоди Наталки в країні часу»;
  • Марина Павленко– «Лісовичок повертається».

Українські дитячі книги, про які знає весь світ:
  • Василь Голобородько – "Віршів повна рукавичка",
  • «Рукавичка», народна казка ;
  • Мар’яна Савка –«Казка про Старого Лева»;
  • Іван Андрусяк – «Вісім днів із життя Бурундука» ;
  • «Ріпка. Стара казка, по-новому розповів Іван Франко» ;
  • Романа Романишин, Андрій Лесів –«Зірки і макові зернята» ;
  • Леся Українка –«Лісова пісня» ;
  • Роман Скиба – «Із життя хитрих слів» ;
  • Тарас Прохасько, Мар’яна Прохасько– «Хто зробить сніг» ;
  • Романа Романишин, Андрій Лесів– «Війна, що змінила Рондо»;
  • Всеволод Нестайко – «Тореадори з Васюківки».
    Насправді цей список можна було б продовжувати й продовжувати. А тому з радістю чекаємо ваших доповнень у коментарях.

Немає коментарів:

Дописати коментар